mad-stress; små skridt; overspisning;  overvægt;  vægttab

Mad-stress er summen af alle de følelser, som du oplever i forbindelse med det at spise eller planlægning/indkøb af dine måltider. Mad-stress er den dialog, der foregår inde i dig bevidst eller ubevidst, når du tænker på mad, indkøb eller skal til at lave mad eller spise.

Mad-stress kan fylde så meget, at din indre viden og fornuft bliver overdøvet gang på gang. Så selvom du ved, hvad du skal gøre for at tabe dig, og selvom du prøver, så kan din mad-stress nemt sende dig til tælling, og dermed få dig til at opgive endnu engang - det hele er så uoverskueligt.

Følelserne bag mad-stress kan stamme fra din opdragelse, og viden og erfaringer, du har gjort dig gennem tiden via slankekure og slankeråd. Eksemper herpå står i taleboblerne, men kan også være:

  • Spis op, uanset om du er sulten
  • Spis på bestemte tidspunkter, uanset om du er sulten 
  • "Noget for noget": Ingen grøntsager - ingen dessert
  • Hygge og trøst er forbundet med at spise sødt
  • Du skal gøre dig fortjent til at spise visse ting

Når du er stresset, reagerer du som regel med behov for tryghed - fx at spise som du er vant til, eller at trøste dig med søde og/eller fede sager. Mad kan komme til at fungere som medicin mod stress - og det virker da også på kort sigt mod selve stressen. Hver gang du giver efter for din trang, og dermed oplever lindring for din stress, opbygger du også mere stress - fordi du bebrejder dig selv, at du gav efter for trangen.

Mad-stress kan være den onde spiral, der skal brydes. En spiral som en almindelig slankekur ikke kan ændre på.

Har du ikke mad-stress, så har du højst tænkeligt heller ikke de store problemer med mad, og hvad og hvornår du skal spise. Dermed har du nok heller ikke de store problemer med din vægt.